Jak przedłużyć trwałość ciętych kwiatów

Jak przedłużyć trwałość ciętych kwiatów

Świeże kwiaty to miły upominek i ozdoba każdego pomieszczania. Niestety ich żywotność nie jest zbyt długa. Kilka prostych trików pozwoli cieszyć oczy kwiatami dłużej niż zazwyczaj.

Dla przedłużenia świeżości kwiatów niezwykle ważna jest technika ich cięcia. Kwiaty tniemy przy pomocy ostrego narzędzia np. noża. Zabiegu nie wykonujemy przy użyciu nożyczek, które mogłyby zmiażdżyć delikatne rośliny. Łodyżki dobrze jest obciąć po skosie, pod kątem około 45 stopni. Dzięki temu zwiększy się powierzchnia za pomocą której roślina będzie mogła pobierać wodę.

Dolną część łodyżki, tę która będzie zanurzona w wodzie, warto jest oczyścić z liści. Wodę w wazonie należy regularnie uzupełniać i wymieniać na świeżą, każdorazowo przepłukując naczynie. Dzięki temu woda nie zacznie się psuć, a kwiaty dłużej postoją.

Rośliny umieszczamy w wazonie z letnią wodą. Dobrze, żeby była to woda przegotowana – taki zabieg usuwa z wody powietrze, które mogłoby spowolnić proces pobierania wody.
Żywotność kwiatowych bukietów można przedłużyć przy użyciu cukru. Wystarczy łyżeczkę cukru rozpuścić w wodzie i taką mieszankę dolać do wazonu. Glukoza będzie odżywiać cięte kwiaty, dzięki czemu przetrwają one dłużej w dobrym stanie. Cukier można z powodzeniem zastąpić również aspiryną.

Jeśli zauważymy, że dolne końce łodyżek zaczynają robić się brązowe, to warto je ponownie przyciąć. Dzięki temu ułatwimy kwiatom pobieranie wody.

Do góry